Leppäsläisten sukuvaakuna

Matti Lepäntalo kirjoitti Leppäsläinen n:o 2:n sivulla 79 siitä, miten sukuseuralle tuli hankittua oma vaakuna:

”Sitä kun ihmiselle tulee kaikenlaista mieleen. Oli se Tauno Jalmari Leppäsen miniatyyripieksu, kaunis kuin taideteos. Oli Tyyne Salmen noukkupeitto, joka on levinnyt laajalle suvussamme. Molemmat kummittelivat mielessäni. Ja lopputulos kummittelusta oli, että niistähän tulisi hyvä vaakuna.

Ehdotin sitä hallitukselle. Pienen mutta selvän hiljaisuuden jälkeen kokous antoi hyväksymisensä ehdotukselleni. Taisivat hallituksen jäsenet käydä mielessään läpi saman ajatuskulun kuin minäkin viikkoja aikaisemmin. Että tämmöiselle suutari- ja torpparisuvulle vaakuna. Eikö se ole isottelua. Ajatus oli paitsi huvittava, myös sen verran shokeeraava, ettei sitä voinut vastustaa.

Liisa Mäkipää, Kankaanpään puolestapuhuja, ehdotti, että tiedusteltaisiin, voisiko Kankaanpään Taidekoulu tehdä meille vaakunan. Otin siis keväällä 1997 yhteyttä rehtori Liisa Juhantaloon, joka ohjasi minut kalligrafialuokan opettajan Veiko Kespersaksin luokse. Hän on mutkaton ja aikaansaava veikko. Niinpä  ja sitten syksyn 1997 aikana, kun opetus luokalla oli edennyt niin pitkälle, valmistui toista kymmentä vaakunaehdotelmaa. Niiden joukossa oli muutama oikein hyvä. Valitsimme sitten mielestämme sopivimman. Se oli Jaana Mäki-Jussilan ehdotus. Saimme koululta luvan käyttää sitä jo sukukirjamme kanteen. Kiire oli, sillä sukukirjan kansi meni seuraavana päivänä painoon.

Vaakunaehdotelma lähetettiin sitten Suomen Heraldisen seuran hyväksyttäväksi. Siellä vaadittiin, että yläreunan havut piti muuttaa rakenteeltaan selvemmiksi. Niin Jaana Mäki-Jussila teki. Uuden ehdotuksen Heraldinen seura hyväksyi. Vaakuna rekisteröitiin.”

Rekisteröinti

Suomen Heraldinen seura on merkinnyt rekisteriinsä numerolla 827 vaakunan, jonka omistaa Leppäsläisten sukuseura.

Vaakunan värit: Vaakunan tunnusvärit ovat punainen ja kulta.

Vaakunaselitys: Punaisella kilvellä havukoroinen lakio ja lapikas, jonka kärki osoittaa vasemmalle; molemmat kultaa.

Perustelu: Punainen on vanhastaan suvun käyttämä tunnusväri. Lapikas viittaa suutariperinteisiin ja sen suunta on suvun nimien Leppänen, Leppimäki, Lepäntalo, yhteiskäsitteenä leppäsläiset, alkukirjaimen. Havukoro viittaa kotiseutuun, Kankaanpäähän.

Helsingissä 3.3.1998

Alaviite: Vaakunaa tarkastellaan itsestä käsin niin kuin kilpi olisi edessämme, siksi “…kärki osoittaa vasemmalle.”